Кукове от Родопите
Кукерски танц
Кукери от Радомирско
С мартеници се кичим на 1 март за здраве и късмет. Ритуалът се нарича "Мартенене"
Мартенене
Мартеница момиче - Пернишко
Ателие "Людинел" представя:

Кукерски и сурвакарски игри
Те са обредно - магически ритуални действия, целящи изгонването на злите сили, опазването на реколтата, а също - плодороние и берекет в дома. Това са народни маскарадни игри, изпълнявани все още в много райони у нас. Предполага се, че тези игри са произлезли от тракийските Дионисиеви празници. Въпреки, че сега са сведени да елементите на показност и визуален ефект. До средата на 20-ти век, селата са обхождани от кукерски дружини и ритуалът все още е бил в автентичната си същност на свещенодействие.
...продължението е в линка "Кукерски танц"...

Мартенене
е обредното кичене с мартеници на първия ден от месец март. Мартеницата е езически амулет, който служи да предпазва. Вярва се , че тя пази от "злите сили" и не им позволява да "обхванат" притежателя.
...още в линка "Мартенене"...

Сурвакари
"Нова година - нов късмет" - казва народната поговорка; затова и самите обичаи целят осигуряване на щастие и благополучие през бъдещата година. Подготовката за празника започва още от старата година - 31 декември. Много важна е новогодишната трапеза, която трябва да е богата, препълнена с ястия, за да бъде богата и щастлива и предстоящата година. Сред гозбите задължително трябва да има свинско месо, баница с късмети, пита със сребърна паричка, чесън, орехи, жито, червено вино, а някъде колят и червен петел. Преди да се седне на трапезата, я прекаждат с тамян. Най-възрастният, стопанинът, разчупва погачата, наричайки парчетата: за дома, за Богородица, поотделно за всеки от семейството. Комуто се падне парчето с паричката, ще бъде здрав и щастлив цялата следваща година.
...останалото в линка "Сурваки"...

Сурваки

Великден
Лазаруване

Ладуване

Административна карта
на България

Начална страница
Повече за нас
Галерия
Български традиции
Дизайн
Приятели
За контакт с нас
Видео-стая
Карта на сайта
Начална  За нас  Галерия  Bg традиции  Дизайн  Приятели  За контакт  Видео-стая  Карта