ФОРУМЪТ

на ателие "Людинел"

Страницата се разработва!

Ателие "Динел" Ви предоставя нашите e-mail:

ludinel@abv.bg;
ludinelbg@gmail.com


Forum
Начална страница
Повече за нас
Галерия
Български традиции
Дизайн
Приятели
За контакт с нас
Форум
Карта на сайта
Начална  За нас  Галерия  Bg традиции  Дизайн  Приятели  За контакт  Форум  Карта
Пълно лунно затъмнение - 15 юни 2011 г.

Пълно лунно затъмнение наблюдавахме на 15 срещу 16 юни. То продължи доста дълго, като Луната беше напълно в сянката на Земята за 1 час и 40 минути. Явлението можеше да се наблюдава от Южна Америка, Европа, Източна Африка, Централна Азия, Близкия изток и Западна Австралия. В 21,23 ч. започна частичното лунно затъмнение, а началото на пълното бе в 22,22 ч. В 23,12 ч. затъмнението на Луната бе в максималната си фаза, а в 00,02 ч. беше краят му.
От България явлението можеше да се наблюдава от изгрева на Луната. В София тя изгря в 20,56 ч. Предишния път, когато Луната е била напълно в сянката на Земята за толкова дълъг период, е било през юли 2000 г. Тогава пълното лунно затъмнение е продължило 1 час и 47 минути.
Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което Луната, Земята и Слънцето се подреждат в една линия и Луната попада в сянката на нашата планета. Слънчевата светлина обаче не се закрива напълно, а част от нея достига до лунната повърхност и е с по-червеникав нюанс. Затова на нас Луната ни изглеждаше обагрена в розови и червеникави нюанси.

Текст: Vesti.bg